Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fidži tvoří 332 ostrovů

Fidži je malé souostroví, ležící asi 2 000 km severně od Nového Zélandu. Dva největší ostrovy Viti Levu a Vanua Levu zaujímají 90 % země, zbývajících 10 % tvoří 330 ostrůvků. Větší ostrovy jsou vulkanického původu, několik menších ostrůvků je korálového původu.

Na Fidži žije 800 tisíc obyvatel převážně Fidžijců a Indů. Na Fidži naleznete nádherný podmořský život, čisté moře a kvalitní golfová hřiště.

Kanibalské ostrovy – souostroví Fiji se ztrácí daleko v jihozápadním Pacifiku ve východní Melanésii. Ačkoli ostrovy objevil už v roce 1643 Abel Tasman, až do 19. století se jim většina mořeplavců raději vyhýbala kvůli lidožroutství běžně praktikovaného domorodci. Poloha souostroví mezi Polynésií a Melanésií předurčila ostrovy jako místo střetávání a prolínání dvou odlišných kultur a další zkouškou byl pak příchod Evropanů, britská kolonizace a setkání s křesťanstvím. Postupně se však místní obyvatelstvo nechalo ovlivnit křesťanskými kolonizátory a dnes patří mezi nejpohostinnější na světě.

Jižní Pacifik se pyšní jedinečnou přírodou, kterou si místní obyvatelé velice cení a s láskou o ni pečují. Díky tomu mohou návštěvníci pozorovat neskutečné množství barevných ryb a korálů, které jsou zde zachovány. Potápění a šnorchlování na Fiji patří mezi nejoblíbenější vodní sporty a uspokojí i velmi náročné zájemce. Spatříte zde vodní želvy, delfíny, rejnoky, malé žraloky, nespočet hvězdic a další exotické živočichy.

Fiji je jedno z nejkrásnějších souostroví, které je známé především pro své nekonečně dlouhé pláže s bílým pískem, průzračnou vodou, barevnými mořskými koráli a panenskou přírodou. Sluncem prozářené ostrovy, lemované kokosovými palmami, jsou ideálním místem pro prožití klidné dovolené. Ostrůvky rovněž lákají zamilované páry, které si chtějí vychutnat nezapomenutelné okamžiky na osamocených plážích.

Jelikož na zdejších ostrovech převládá mírné tropické podnebí, můžete zde strávit příjemnou dovolenou po celý rok. V letním období přicházejí ničivé cyklony. V zimě, tedy od června do října je podnebí zdravé a velmi příjemné. Občasný déšť, svěží vánek a nižší teploty, které někdy klesnou v noci až na 17°C, mohou nepřipraveného turistu tak trochu zaskočit.

Kouzlo těchto ostrovů spočívá také v pozornosti místních obyvatel, kteří se návštěvníkům věnují s maximální péčí. I přes zahraniční vlivy si zachovalo svoje starodávné zvyky a velmi pohodový styl života, tzv. „fiji time“. Velkým zážitkem se tak pro návštěvníky jistě stane už milé přivítání na letišti květinovým věncem, návštěva tradiční vesnice nebo rituál opojného pepřovníkového nápoje „kava“.

Je vzrušující objevovat různé národnosti a kultury, které se v této zemi střetávají. Nejčastější slovo, které člověk na fidžijských ostrovech slyší, je "Bulllaaa". Lidé ho na sebe pokřikují při každé příležitosti, nezřídka i z oken autobusů, dívají se navzájem do očí a široce se usmívají. Co to přesně znamená, nikdo pořádně neví. Význam by nejspíš lépe vystihla přídavná jména jako "přátelský", "srdečný", "milý", "upřímný".

Ideální období k návštěvě je mezi květnem a říjnem, ale ani v ostatních měsících nemusí pršet, protože počasí na menších ostrovech bývá mnohem sušší než na hlavních ostrovech Viti Levu a Vanua Levu. Na ostrovech se velmi dobře domluvíte anglicky. Směřují sem především lidé, kteří milují moře, potápění, šnorchlování, surfing, jízdu na kanoích, jachting a řadu dalších vodních sportů. Podmínky zejména pro potápění jsou ty jedny z nejlepších na světě.

Na své si přijdou i milovníci slunění na plážích pokrytých oslnivě bílým pískem ve stínu palem a plavání v mělkých průzračných lagunách ve vodě teplé 25 až 28 stupňů po celý rok. Zkrátka nepřijdou ani milovníci historie, kteří mohou vyrazit na ostrov Ovalau do města Levuky, kde se zastavil čas v polovině 19. století nebo na další místa na ostrovech.

Hlavní ostrov Viti Levu nabízí řadu zajímavých výletů. Viti Levu - největší z Fidžijských ostrovů s rozlohou 10 388 km2 je 146 km dlouhý a 106 široký. Vili Levu je hornatý ostrov sopečného původu, nejvyšší vrchol ostrova Mt. Victoria má 1 324 m. Střed ostrova je celkem hustě zalesněn. Většina obyvatel žije u pobřeží ve městě Suva - hlavní město ostrova s 580 000 obyvateli, což je 3/4 populace celého Fidži. Mezi další města ostrova patří Lautoka a Nadi, kde je pěkná pláž s bílým pískem.

Ostrůvek Matamanoa ležící v souostroví Mamanuca je ostrov vzdálený od letiště 30 km. Na ostrov se dá dopravit helikoptérou nebo lodí. Tento kopcovitý ostrůvek obklopuje nádherná pláž. Svou polohou se ostrůvek doporučuje klientům, kteří chtějí prožít klidnou, pohodovou dovolenou

Soukromý ostrůvek Tai je vzdálený od letiště 35 km. Ostrůvek obklopuje krásná pláž s bílým pískem a tyrkysově modrým mořem. Na ostrůvku se nachází luxusní resort Beachcomber Fiji.

Zajímavosti
Exotický ráj nebo tropický zázrak je synonymem pro slovo Fidži. Není náhodou, že právě na Yasawském souostroví Brooke Shieldsová prožívala ztroskotání a život uprostřed tropického ostrova ve filmu Modrá laguna a na ostrově Taveuni vznikalo pokračování tohoto slavného filmového díla. Ostrovy jsou mezi filmaři oblíbeny díky svojí skutečně nebývalé kráse, která evokuje představu exotiky a dobrodružství. I Tom Hanks zde bojoval s nádhernou, ale drsnou přírodou, ve filmu Trosečník.

Na Fidži, v pralese ostrova Taveuni a Viti Levu se donedávna vyskytoval druhý největší brouk světa – Xixutrhus heyrovskyi. Už v době svého objevení to byl nesmírně vzácný brouk a ve světových sbírkách je jich jen několik kusů. K jeho vymizení přispěli údajně samotní obyvatelé Fidži, kteří po zákazu a přísném stíhání lidojedství přešli na poměrně lehce dostupný zdroj masité stravy. Našli jej v tučných larvách těchto obrovských tesaříků. Patnáct centimetrů dlouhý tesařík je pojmenovaný na počest světově známého znalce tesaříků Dr. Heyrovského, bratra Jaroslava Heyrovského – nositele Nobelovy ceny za chemii.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 661 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko